Xpeng G9

Een veelbelovend begin

De gevestigde orde wacht te lang met de overstap naar elektrische auto's en daarom zien nieuwe merken kansen op de markt. Veel van die nieuwe autofabrikanten presenteren zich meteen als "premium" omdat op dure auto's meer winst kan worden gemaakt. XPeng claimt dat niet, maar begint wel met het topmodel: de G9. Wat belooft dat voor de toekomst? En is het verstandig nu al met deze nieuwkomer in zee te gaan?

Autotest | Xpeng G9 Een veelbelovend begin

De XPeng G9 is een zeer grote SUV met elektrische aandrijving. Dankzij 800 volt techniek is de G9 zeer snel te rijden en te laden. Wordt vooralsnog tegen scherpe prijzen aangeboden.

Plus

  • razend snel, super comfortabel
  • groot bereik
  • scherpe prijs

Min

  • onhandig groot in de stad
  • diverse ergonomische onvolkomenheden

Conclusie

Wat zegt de G9 als topmodel over de komende modellen van XPeng? Dat de Chinese fabrikant zich in een razend tempo ontwikkelt. Op kleine ergonomische ongemakken en "aanloopproblemen" in de software na, kan XPeng zich nu al goed meten met de gevestigde orde. De komende modellen zullen dus alleen maar beter zijn, maar wel minder groot en dus ook minder kostbaar.

Is het een goed idee om nu al met dit hagelnieuwe merk in zee te gaan? Ja. Op het gebied van mechaniek en techniek deugt de XPeng G9. De prestaties zijn uitstekend, het weggedrag is goed, het bereik is enorm en dankzij 800 volt techniek is de G9 kampioen snelladen. Problemen worden razendsnel verholpen, omdat de meeste zaken middels software-updates kunnen worden verbeterd. Als er dan toch nog zorgen overblijven heeft XPeng een uitstekend middel om die te vergeten: de auto wordt, vooralsnog, aangeboden tegen een uiterst scherpe prijs.