Nio ET5

Innovatiedrang

De laatste tijd zijn er diverse nieuwe merken op de markt verschenen. Vrijwel allemaal introduceren ze modellen die slechts op details verschillen van het bestaande aanbod. Nio doet het anders! Eerst introduceerde het twee modellen in het topsegment. En nu gaat Nio een stap verder: met de ET5 gaat het de strijd aan met de meest innovatieve auto's van dit moment.

Autotest | Nio ET5 Innovatiedrang

De Nio ET5 is een computer op wielen. De software is voor verbetering vatbaar, maar de hardware is subliem. De prestaties zijn uitstekend, het weggedrag prima en een batterijwissel maakt reizen simpel

Plus

  • groot bereik, snel opladen, handig batterij wisselen
  • hardware is klaar voor vooruitstrevende software
  • uitstekende prestaties

Min

  • veel bandengeluiden
  • software voor (veel) verbetering vatbaar
  • geen dashboardkastje

Conclusie

Het nieuwe merk Nio begint niet met voordelige modellen onderin de markt, maar mikt meteen op de top! De ET5 gaat daarom de concurrentie aan met de meest innovatieve en vooruitstrevende modellen. Omdat de ET5 in feite een computer op wielen is, valt deze conclusie uiteen in een oordeel over de hard- en de software.

De software zou de ET5 in staat moeten stellen om volledig zelfstandig te kunnen rijden. Dat is echter nog niet toegestaan in Europa en daarom is deze functionaliteit sterk beperkt. Omdat de ET5 tot zoveel meer in staat is, zou beperkt zelfstandig rijden eenvoudig moeten zijn. In de praktijk zijn zelfrijdende functies echter minder accuraat en betrouwbaar dan gemiddeld. Ook de beloofde slimme assistent "Nomi" blijft qua begrip en mogelijkheden sterk achter bij het bestaande aanbod. Daarnaast lijken diverse functies onafhankelijk te zijn ontwikkeld met als gevolg dat ze elkaar in de praktijk tegenwerken. Het grote voordeel van software is echter: met een update zijn alle problemen eenvoudig te verhelpen.

Als het gaat om de hardware is er gelukkig veel minder reden tot kritiek. De ET5 is ruim en comfortabel. Het weggedrag is prima, waarbij de bestuurder kan kiezen voor comfort of dynamiek. De prestaties zijn uitmuntend en de actieradius ruim voldoende. De ET5 kan snel opladen. Als dat niet voldoende is, kan de batterij onderweg razendsnel worden vervangen.