Lexus LBX

Luxe voor beginners

Luxe en exclusiviteit zijn vreemde zaken. Ze danken hun bestaansrecht namelijk aan schaarste. Met andere woorden: iets is alleen maar exclusief als er weinig van is. En zodra luxe gewoon wordt, wordt het standaard. Toch durft het exclusieve merk Lexus het aan om een luxe auto voor het grote publiek aan te bieden. Is de "LBX" daarmee nog wel een echte Lexus? Een eerste kennismaking in een fotostudio geeft antwoord...

Autotest | Lexus LBX Luxe voor beginners

De LBX is een compacte crossover van Lexus. De materialen en uitrusting zijn gelijk aan die van de grote modellen van Lexus. Aangepaste motor en aandrijving zorgen voor verfijning in het rijden.

Plus

  • rijke, moderne uitrusting
  • hoogwaardige materialen, verfijnde vormgeving
  • brengt het bevoorrechte gevoel van Lexus binnen bereik van een grotere groep

Min

  • onbruikbaar klein dashboardkastje
  • matige beenruimte achterin
  • niet beschikbaar als elektrische auto

Conclusie

Lexus maakt een opmerkelijke stap door niet de zoveelste grote auto te introduceren, maar door te kiezen voor een model in het één-na kleinste segment van de markt. Daar heeft Lexus niet de ruimte en de budgetten waarmee het gewoonlijk werkt. En dus is de vraag: is de LBX een volwaardige Lexus?

Op basis van interviews met de ontwikkelaars en proefzitten in een fotostudio is het eerste antwoord: ja, grotendeels wel. Op het gebied van vormgeving, aankleding en uitrusting heeft de LBX alle kwaliteiten van de grote modellen van Lexus. Binnen de beperkingen van een kleine motor en een korte wielbasis heeft Lexus bovendien veel gedaan om toch de verfijning te bieden die kenmerkend is voor het merk.

Toch zijn sommige zaken niet te veranderen. Met de relatief lage prijs komt het merk Lexus binnen het bereik van een grotere groep kopers en gaat ontegenzeglijk iets van de exclusiviteit verloren. Daarbij zorgen de fysieke en financiële beperkingen dat de LBX niet de grootsheid en overdaad biedt van een conventionele Lexus. Kortom: de Lexus LBX is luxe voor beginners.