Alfa Romeo Tonale

Alfa-man wordt huisvader

Lange tijd was het stil rond Alfa Romeo. En om sterk terug te komen introduceert de Italiaanse fabrikant nu een nieuw model in het meest gewilde segment: een middelgrote SUV. Echter, Alfa Romeo was in het verleden succesvol met sportieve modellen vol karakter. Hoe vertaalt zich dat in een gezinsauto?

Autotest | Alfa Romeo Tonale Alfa-man wordt huisvader

De Tonale is de gezinsauto van Alfa Romeo. het weggedrag is dynamisch, maar de te lichte besturing en onwil van de hybride motor zorgen voor een tegenstrijdig karakter. Veel schoonheidsfoutjes.

Plus

  • onderscheidende vormgeving
  • Levendig weggedrag
  • complete uitrusting

Min

  • veel bandengeluiden
  • hoog verbruik (voor een hybride)
  • te lichte besturing

Conclusie

Hoe vertaalt het traditionele Alfa Romeo gevoel zich naar een gezinsauto? Met moeite. De vormgeving ging de fabrikant duidelijk het makkelijkste af. Ondanks de hoge bouw straalt de Tonale de flair en dynamiek uit die kenmerkend is voor Alfa Romeo.

Afgaande op de cijfers en specificaties is er geen enkele reden om niet te kiezen voor de Tonale. Alles zit er op en aan, waardoor de auto op geen enkele manier onderdoet voor de minder flamboyante concurrenten. Echter, de praktijk leert dat veel zaken net even minder soepel, handig of goed werken dan gebruikelijk. Dat zit in de bediening, in de gevoelloos lichte besturing, in de bovenmatige rijgeluiden (banden) en in de motor die alleen in de dynamische modus naar behoren presteert (maar dan te veel verbruikt voor een hybride).

Zelfs de concurrenten uit het eigen moederbedrijf bouwen met (deels) dezelfde componenten soortgelijke auto's die voor hetzelfde geld meer functionaliteit bieden en minder schoonheidsfoutjes kennen. Aan de andere kant: dat zijn geen Alfa Romeo's en ook na het stichten van een gezin blijft menig huisvader in zijn hart een echte Alfa-man.